Πισίνες επίπλευσης – Floating pools

Οι Πισίνες Επίπλευσης ή Flotation Therapy, είναι ένας πολυτελής τρόπος για να απαλύνετε και να θεραπεύσετε το σώμα σας από το συνεχές άγχος της καθημερινής πίεσης της ζωής, που μπορεί να ξεπεράσει τη σύγχυση και ίσως για πρώτη φορά στη ζωή σας να ζήσετε την απόλυτη χαλάρωση και βαθιά επούλωση στον ιδιωτικό σας χώρο.Είναι πραγματικά η απόλυτη ΑΠΟΔΡΑΣΗ!
Πισίνες επίπλευσης – Floating pools
Το Flotation Therapy είναι η πράξη της χρησιμοποιούμενης λέξης “δεξαμενή επίπλευσης“, γνωστής και ως “χώρος αισθητικής στέρησης”, που χρησιμοποιείται συχνότερα ως μέθοδος χαλάρωσης και τόνωσης της δημιουργικότητας. Μπορεί να επιτρέψει στο χρήστη να περιέλθει σε μια βαθιά διαλογιστική κατάσταση, όμως ανεξάρτητα από την εμπειρία του πραγματικού διαλογισμού.Η χρήση των πισίνων επίπλευσης γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς στην κοινωνία, η χρήση τους γίνεται από πολλούς ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων πολλών διασημοτήτων και κορυφαίων αθλητών, όπως ο Joe Rogan και ο Steph Curry.

Μια πισίνα επίπλευσης είναι αρκετά απλή: περιέχει φιλτραρισμένο νερό, με συνεχόμενη ανακυκλοφορία και με θερμοκρασία (περίπου) του σώματος. Στο νερό, υπάρχουν άλατα για να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι χρήστες μπορούν να επιπλέουν.

Ο λόγος που μια πισίνα επίπλευσης ονομάζεται μερικές φορές ένα χώρος αισθητικής στέρησης είναι επειδή δεν είναι πλήρως φωτεινό και ηχομονωμένο.Απλά τοποθετείτε ωτοασπίδες (που βρίσκονται στο δωμάτιο), μπαίνετε αργά στη δεξαμενή, ξαπλώνετε και χαλαρώνετε. Θα αισθανθείτε εντελώς αβίαστα και ελεύθερα. Έχετε την επιλογή να χαλαρώσετε και τους ήχους επίσης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: η δεξαμενή επίπλευσης δεν είναι αεροστεγή, εξασφαλίζοντας έτσι ότι υπάρχει αρκετό οξυγόνο.Ειδικά στη σημερινή εποχή, εκτίθεστε σε αμέτρητα ερεθίσματα, τα οποία μπορούν να αφήσουν το σώμα μας σε κατάσταση στρες, προκαλώντας πολυάριθμα προβλήματα υγείας.Η είσοδος σε μια δεξαμενή επίπλευσης (με τις περισσότερες συνεδρίες να είναι γύρω στα 60-90 λεπτά) μπορεί να ελαχιστοποιήσει σημαντικά αυτό το άγχος, αποδίδοντας πολλά οφέλη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αισθανθείτε λίγο συντριπτική να βρεθείτε σε ένα κλειστό και ήσυχο περιβάλλον. Μερικές φορές βοηθάει να κρατάτε κλειστά τα μάτια σας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας για να αποφύγετε τον αποπροσανατολισμό. Κατά την είσοδο/έξοδο από τη δεξαμενή επίπλευσης, παρακαλούμε να προσέχετε, ώστε να αποφύγετε την ολίσθηση ή το πιτσίλισμα των ματιών σας με αλμυρό νερό.

Μερικοί χρήστες μπορεί να το βρουν κάπως άβολο στην αρχή, όμως πιθανότατα θα το συνηθίσετε και θα είστε σε θέση να χαλαρώσετε μετά από τα πρώτα κιόλας λεπτά.

Εάν είστε εντός της δεξαμενής επίπλευσης και νομίζετε πως χρειάζεστε ένα διάλειμμα, η δεξαμενή έχει μια μεγάλη πόρτα εξόδου.

Το δωμάτιο κατασκευάζεται με τέτοιο τρόπο που είναι σαν ένα πολυτελές μπάνιο και περιλαμβάνει πολυάριθμες πετσέτες και προϊόντα περιποίησης, καθώς και μια ντουζιέρα για ένα ζεστό ντους, πριν και μετά την πλεύση.

Η επίδραση στο άγχος

Το αντιληπτό στρες μπορεί να συσχετιστεί με αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης και στη θεραπεία επίπλευσης υπάρχει μια φυσική τάση για μείωση της κορτιζόλης. Για το λόγο αυτό, η θεραπεία επίπλευσης είναι μία από τις λίγες μη επεμβατικές τεχνικές που διατίθενται για τη διαχείριση του στρες όταν υπάρχει ένας παράγοντας στη μείωση της ικανότητας ενός ατόμου να αντιμετωπίσει την κανονική ζωή. Η θεραπεία επίπλευσης είναι μια γρήγορη τεχνική από την άποψη αυτή. Μια Σουηδική έρευνα βασίστηκε σε περιόδους 40 λεπτών επίπλευσης. Αυτό συγκρίνεται με άλλες τεχνικές διαχείρισης όπως οι μεγάλης περιόδου διακοπές.

Υπάρχουν πολλές ομοιότητες με το παλιό κλασσικό ζεστό λουτρό, με τις διαφορές να είναι ότι στη θεραπεία επίπλευσης η θερμοκρασία διατηρείται στο σωστό επίπεδο και το μπάνιο είναι αρκετά μεγάλο για να επιπλέει ο χρήστης χωρίς να αγγίζει τις πλευρές του λουτρού.

Η επίδραση του αλατιού

Οι περισσότερες πισίνες επίπλευσης χρησιμοποιούν άλας, θειϊκό μαγνήσιο, σε υψηλή συγκέντρωση έτσι ώστε η σχετική πυκνότητα του διαλύματος να είναι υψηλή. Η πυκνότητα βοηθάει στην επίπλευση, καθιστώντας την κεφαλή σε τέτοιο σημείο, έτσι ώστε η μύτη και το στόμα να είναι έξω από το νερό.

Έχει ανακαλυφθεί πρόσφατα ότι υπάρχει δευτερογενής επίδραση που είναι σημαντική για τη θεραπεία επίπλευσης. Το μαγνήσιο απορροφάται μέσω του δέρματος λόγω φυσικής μοριακής διάχυσης. Αυτό τείνει να διορθώσει ανεπάρκεια μαγνησίου. Το μαγνήσιο απορροφάται από τη διατροφή, αλλά σε πολλές περιοχές του κόσμου, η υπερβολική καλλιέργεια χωρίς επαρκή αντικατάσταση του μαγνησίου καθιστά τη φυσιολογική δίαιτα χαμηλή σε μαγνήσιο.

Ο οργανισμός βελτιστοποιεί φυσικά τα επίπεδα μαγνησίου, επομένως δεν υπάρχει επίδραση υπερφόρτωσης από την επίπλευση στην πισίνα αν αυτή γίνει για παρατεταμένες περιόδους.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει “θεραπευτής επίπλευσης”, παρότι υπάρχει ανάγκη να δοθεί εντολή στον πλωτήρα και να διατηρηθεί ο εξοπλισμός σε ασφαλή κατάσταση. Ωστόσο, η θεραπεία επίπλευσης είναι συμβατή με άλλες θεραπείες ως παρασκεύασμα ή σε συνδυασμό. Παραδείγματα περιλαμβάνουν μασάζ, θεραπεία ομιλίας και ύπνωση.

Η επίστρωση απαιτεί ηχομονωτική και ελαφριά αδιαπέραστη από καουτσούκ πολυουρεθάνη (που μερικές φορές αναφέρεται ως δεξαμενή πλωτήρα ή spa – περίπου 8 μέτρα μήκος από 4 πόδια πλάτος έως 4 πόδια ύψος) γεμάτη με θερμό νερό (σε θερμοκρασία σώματος – 34 βαθμούς) πολύ υψηλή συγκέντρωση αλάτων. Η προκύπτουσα υψηλή πυκνότητα επιτρέπει στο σώμα να επιπλέει φυσικά και αυθόρμητα χωρίς προσπάθεια. Ακόμη και το κεφάλι επιπλέει. Το κέντρο της πλευστότητας και το κέντρο βάρους του κεφαλιού είναι περίπου στο ίδιο σημείο, ώστε να μπορείτε να γυρίσετε το κεφάλι σας πίσω άνετα χωρίς φόβο να βυθιστείτε.

Λόγω των υψηλών επιπέδων αλατιού στο νερό, η πισίνα επίπλευσης δημιουργεί περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας. Αν δεν είστε αστροναύτης, η πισίνα επίπλευσης είναι η μοναδική κατάσταση που θα συναντήσετε όπου το σώμα σας είναι απαλλαγμένο από τη βαρύτητα. Η NASA χρησιμοποιεί επίπλευση για να τονώσει την έλλειψη βαρύτητας. Η μηδενική βαρύτητα σας επιτρέπει να χαλαρώνετε κάθε μυώνα, το λαιμό, τα χέρια, την πλάτη και ακόμη και τα αυτιά σας. Η δεξαμενή σας επιτρέπει να βρείτε εκείνες τις περιοχές που κρατάτε τεταμένες, ώστε να μπορείτε να αφήσετε να πάτε. Βρίσκοντας το σημείο βαρύτητας και σε ποια κατεύθυνση, τότε υπολογίζοντας πώς μπορείτε να μετακινηθείτε και να μην πέσετε, παίρνει περίπου το 90% της δραστηριότητας του εγκεφάλου σας σε καθημερινή βάση. Όταν αρχίζετε να επιπλέετε, είστε ελεύθεροι από όλους τους υπολογισμούς βαρύτητας και τον φυσικό κόσμο, που αφήνει τον εγκέφαλο ελεύθερο να παρακολουθήσει άλλα θέματα. Η δεξαμενή δημιουργεί μια κατάσταση αισθητικής χαλάρωσης καθώς το μυαλό και το σώμα προστατεύονται από όλη την εξωτερική διέγερση. Ο κανονικός φόρτος εργασίας του εγκεφάλου μειώνεται μέχρι και κατά 90%. Σε αυτή την κατάσταση, το σώμα διατηρεί την ενέργεια και έχει την ευκαιρία να θεραπευτεί και να ανανεωθεί.

Η πλεύση σε χαμηλή φωτεινότητα (ή καλύτερα στο σκοτάδι) επιτρέπει στις περιοχές του εγκεφάλου που χρησιμοποιούνται πάντα όταν ξυπνούν να απελευθερωθούν από την εργασία τους. Οι δοκιμές έχουν δείξει ότι υπάρχει πτώση της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου και αρχίζετε να δημιουργείτε κύματα εγκεφάλου theta, τα οποία σχετίζονται με βαθιά χαλάρωση. Το σκοτάδι κατά τη διάρκεια της πλεύσης προκαλεί επίσης ισορροπία μεταξύ του αριστερού και του δεξιού εγκεφάλου. Υπάρχει μια μετατόπιση από την κανονικά αδρανή αριστερή πλευρά του εγκεφάλου (λογική, αναλυτική, ορθολογική) στη δεξιά πλευρά (διαίσθηση, πνευματική διαύγεια και δημιουργικότητα).

Για πρώτη φορά οι δύο πλευρές του εγκεφάλου είναι σε αρμονία και η ισορροπία δημιουργίας σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε τεράστιες ποσότητες πρώην μη διαθέσιμων πνευματικών δυνάμεων.Μία από τις σημαντικότερες πηγές διέγερσης στον άνθρωπο είναι η αλλαγή κλίσης της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του σώματος. Η θερμοκρασία μέσα στη πισίνα επίπλευσης είναι ισόθερμη πάνω στην επιφάνεια του σώματος έτσι ώστε οι νευρικές απολήξεις που καλύπτουν την επιφάνεια του δέρματος να μην αντιλαμβάνονται πλέον ένα διαχωρισμό μεταξύ του δέρματος και του διαλύματος μέσα στη δεξαμενή.

Η πισίνα επίπλευσης είναι ηχομονωμένη. Κατά τη διάρκεια της πλεύσης, μπορείτε να επιλέξετε να φορέσετε ωτοασπίδες, τα αυτιά σας είναι κάτω από την επιφάνεια του νερού, η οποία κόβει εξωτερικούς ήχους. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι η απαλή μουσική από τα υποβρύχια ηχεία, τους βοηθά να χαλαρώσουν καλύτερα.

Οι ειδικοί λένε ότι μία ώρα μέσα στην πισίνα επίπλευσης ισοδυναμεί με αρκετές ώρες ξεκούραστου και ήρεμου ύπνου, ενώ είναι και ένας εξαιρετικός τρόπος για να νικήσει κανείς το έντονο jet lag (Χρονική Υστέρηση Βιολογικού Ρολογιού). Η επίπλευση ηρεμεί το σώμα και μας βοηθάει να αποβάλλουμε το στρες, οι μύες χαλαρώνουν και οποιαδήποτε νευρικότητα εξαφανίζεται σιγά σιγά.